Boek ‘Land van Glas’

In dit boek vertel ik het fascinerende verhaal van de Nederlandse glastuinbouw aan de hand van de lotgevallen van mijn familie: familie Moerman in Bleiswijk, een wijdvertakt tuindersgeslacht. ‘Land van glas’ voert de lezer door de twintigste eeuw en geeft een indringend beeld van de Nederlandse glastuinbouw. Van het dwingende calvinisme, het pionieren, tot de innovaties in de immer groeiende en veranderende glastuinbouw.

Schrijver Koen van Wijk
Uitgever Thomas Rap, Amsterdam
Releasedatum 31 mei 2017
Omslagdesign Bij Barbara
Vormgeving binnenwerk Aard Bakker
Druk Bariet Ten Brink, Meppel

Flaptekst

Bram Moerman, tuinderszoon uit Hillegersberg, weet wat zijn bestemming is: hij zal in de voetsporen van zijn vader treden. Terwijl elders in Europa de Grote Oorlog woedt, verschijnt op de tuinderij van Brams vader een exotische nieuwkomer: de tomaat. In 1914 exporteert Nederland 6,5 miljoen kilo tomaten naar Engeland, en dat is nog maar het begin. De tuinderij van de familie Moerman floreert. Na de oorlog trouwt Bram en strijkt hij neer in Bleiswijk om zijn eigen tuinderij op te bouwen. Hij groeit uit tot de trotse pater familias van een gezin met tien kinderen en vele kleinkinderen. Een hechte familie waarin iedereen meewerkt in de kassen.

Land van glas beschrijft de lotgevallen van drie generaties tuinders tegen de achtergrond van de twintigste eeuw: van de opkomende industrialisatie, de Eerste Wereldoorlog, de crisis, de Tweede Wereldoorlog, tot de wederopbouw en de snelle expansie daarna. Van het dwingende calvinisme naar de baanbrekende innovaties in de immer groeiende tuinbouwsector. Een fascinerende familiegeschiedenis waarmee een indringend beeld van ruim een eeuw Nederlandse glastuinbouw wordt geschetst.

Lezers over Land van glas:

‘Een juweeltje van een boek, gemakkelijk leesbaar en een heel mooie mix van verschillende niveaus: familie – tuinbouw – de wereld.’

‘Ik ben een fervent lezer maar kom zelden zulke pareltjes tegen.’

‘Een weelde van herkenning.’

‘Wat heb jij een fantástisch boek geschreven over de geschiedenis van de glastuinbouw in Nederland en dat verweven met je eigen familiegeschiedenis.’

‘Een boek met literaire kwaliteiten’

Meer informatie nodig?

Voor pers en recensie-exemplaren of auteurslezingen neem contact op met: